

Column: “We kunnen de zorgvraag niet volbrengen, maar wel delen”
Oosterhout, een middelgrote stad met zo’n 55.000 inwoners vlakbij Breda, is voor ons meer dan een werkgebied. Hier werken 170 medewerkers voor 640 klanten, maar in de praktijk voelt het als veel meer. Officieel zijn dit de aantallen van Actief Zorg, maar gevoelsmatig werken we in deze stad voor alle inwoners in Oosterhout die hulp kunnen gebruiken. Waarom? Omdat hier écht sprake is van samenwerking. Niet alleen binnen onze organisatie, maar ook met de gemeente, het netwerk en andere zorgpartners.
Alle vormen van zorg
Het succes begint bij ons eigen aanbod. In Oosterhout leveren we alle vormen van zorg: van verzorging en verpleging tot begeleiding en thuisondersteuning. Dit biedt intern veel mogelijkheden en houdt de lijnen kort. Maar het gaat verder dan dat. Ook vóórdat mensen zorg nodig hebben, zijn er initiatieven die hen bij ons in beeld brengen.
Welkom zonder indicatie
Een voorbeeld daarvan is de inloopvoorziening Nieuwe Dag. Hier kunnen mensen zonder indicatie terecht om deel te nemen aan activiteiten. Het doel? Hen in staat stellen die activiteiten uiteindelijk zelf te organiseren. Dit is een laagdrempelige manier om mensen die normaal gesproken ‘onder de radar’ blijven, tijdig in beeld te krijgen. Zo kan, mocht later thuisondersteuning nodig zijn, hun situatie eerder worden opgemerkt. Een simpel, maar effectief voorbeeld van preventieve zorg.
Tussen wal en schip
Daarnaast werken we met Avoord, SurPlus, Thebe, CWZ, Mijzo, Crataegus en de gemeente Oosterhout samen aan Community Care, een initiatief voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Onze leefcoach speelt hierin een sleutelrol. Zij analyseert vragen en kijkt hoe deze binnen het bestaande netwerk of door voorliggende voorzieningen opgelost kunnen worden. Het idee is simpel: niet alle vragen hoeven door een zorgorganisatie beantwoord te worden. Door het netwerk in te schakelen, ontstaan vaak creatieve en duurzame oplossingen.
De zorgvraag delen
Ook op het gebied van acute zorgvraag werken we vernieuwend, bijvoorbeeld via onze schakelteams. Stel: Actief Zorg ontvangt een aanvraag voor drie zorgmomenten per dag, maar kan er maar één leveren. Het schakelteam bestaat uit verpleegkundigen van verschillende organisaties en kijkt met elkaar hoe deze zorg het beste verdeeld kan worden. Dit initiatief -dat ook succesvol draait in Breda, Rijen en Dongen- laat zien dat we de alsmaar toenemende zorgvraag misschien niet kunnen volbrengen, maar hem wel kunnen delen.
Praten met, niet praten over
Een belangrijke pijler van het succes is dat de gemeente Oosterhout daadwerkelijk visie op zorg heeft. Een uiting daarvan is de manier waarop de juiste mensen worden betrokken bij overlegtafels. Vaak blijft het op deze plekken beperkt tot managers en bestuurders, in Oosterhout is dat anders. Hier schuiven ook de mensen aan die het daadwerkelijk doen: onze thuisondersteuners. In plaats van óver hen te praten, wordt er mét hen gepraat. Dit directe contact zorgt voor inzichten die anders verloren gaan en maakt de zorgpraktijk tastbaar in de besluitvorming.
1+1=3
Deze aanpak illustreert de visie van de gemeente Oosterhout: vooruitstrevend, open en gericht op samenwerking. Ze hebben een helder beeld van hoe ze voor hun inwoners willen zorgen en staan daarbij altijd open voor feedback. Door actief in overleg te gaan met zorgorganisaties, medewerkers én klanten, versterken ze niet alleen de samenwerking maar ook de kwaliteit van zorg.
In Oosterhout voelt het echt alsof we het samen doen. Dat zorgt ervoor dat 1+1 soms 3 wordt. Het is een voorbeeld van wat er mogelijk is als gemeente en zorgorganisaties elkaar volledig vertrouwen en aanvullen. Wat we hier bereiken, willen we in elke andere gemeente ook realiseren. Oosterhout laat zien dat het kan.