Toekomst van de zorg

Spraakgestuurd rapporteren: een stap vooruit in de zorg

Voor veel van onze medewerkers is rapporteren een vast onderdeel van hun werk. Momenteel schrijven zij hun bevindingen uit in ONS, ons zorgregistratiesysteem. Vanaf 2025 komt daar een efficiëntere optie bij: spraakgestuurd rapporteren. In plaats van typen, kunnen medewerkers hun rapportage simpelweg inspreken. Onderzoek toont aan dat dit niet alleen tijd bespaart, maar ook zorgt voor meer betrokkenheid van klanten en een hogere kwaliteit van dossiers. 

Subsidie voor innovatie

De implementatie van spraakgestuurd rapporteren wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ). Dankzij deze subsidie kunnen we in het eerste kwartaal van 2025 definitief van start. De technologie wordt geleverd door Attendi en wordt geïntegreerd in ONS. Zo blijft het gebruik eenvoudig en hoeven medewerkers niet met extra systemen te werken. 

Medewerkerstevredenheid centraal

Om de overgang naar spraakgestuurd rapporteren soepel te laten verlopen, hebben medewerkers in november een enquête ontvangen. Deze inventariseerde niet alleen hoe zij momenteel rapporteren, maar ook wat hun voorkeuren zijn op het gebied van leren en training.

Innovatiemanager Paul Arnold legt uit: “We willen dat medewerkers leren op een manier die bij hen past. Als meekijken met een collega effectiever is dan een YouTube-tutorial, kiezen we daar graag voor. Het gaat erom dat iedereen zich comfortabel voelt.” Voor collega’s die het inspreken lastig vinden, blijft typen een optie. Daarnaast bieden we gepersonaliseerde trainingen om iedereen goed op weg te helpen.

Planning en doelstelling

In december 2024 en januari 2025 wordt de software geïnstalleerd en krijgen medewerkers trainingen die aansluiten bij hun behoeften. Het doel? Aan het einde van 2025 moet 50 procent van de rapportages spraakgestuurd plaatsvinden. Prognoses geven aan dat dit de administratieve last met 20-30 procent kan verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit van rapportages verhoogt. Het belangrijkste resultaat: meer tijd voor directe zorg aan de klant. 

Met innovaties zoals spraakgestuurd rapporteren maken we de zorg toekomstbestendig. Efficiënter werken betekent niet alleen minder administratiedruk, maar ook meer ruimte om te doen waar het echt om draait: zorgen voor mensen.